tiistai 3. lokakuuta 2017

Vanttuut vai lapaset?

Olen saanut kunniatehtävän! Lapsenlapseni kysyi, kutoisinko hänen esikoiselleen  vanttuut ja sukat?
No tottahan toki isoisoäiti (mummunmummu) sellaiset pyöräyttää. Nikki on 1v ja 3 kk, kyselin koot ja oi miten pienet! Niin pieniä en ole koskaan aikaisemmin tehnytkään. Sitten aloin metsästämään ohjeita, ettei tulisi liian suuria lämmittämään varpaita ja sormia.  Sukkien ohjeita löytyi aika helposti ja sukat ovat nyt valmiina. Entäs sitten vanttuut? Kyllä piti pyöräyttää koko keräämäni ohje mapisto kahteen kertaalleen läpi, ennenkuin ohjeita ns normaaleihin vanttuisiin löytyi. Nettiäkin pyörittelin, mutta kun etsin 'lasten vanttuut' haulla, ohjeita löyti parisen kipaletta. Ohje, josta olin todella iloinen ja jonka perusteella vanttuut teen, löytyi vuoden 1993 Kotiliedestä,  "Tee itse lahjoista kaunein" sivuilta. 





Muutamia kummallisia ohjeita löytyi Novitan lehdistä (niitäkin on 'muutama'), näitä Kotilieden käsityöliitteitä löytyy noin 30 vuoden ajalta ja sitten kaapissani on myös Pirkanmaan Kotityön 'Lapanen' ohjevihkonen. Lopuksi löysin netistä myös Novitan lapanen-ohjeen Nalle-langalle. Kaikkia näitä ohjeita selatessani ihmettelin, kuinka paljon on neuleohjeita naisille, kuinka vähän lapsille ja miehille? Tarvitaanko me naiset niin paljon enemmän?
Nyt sitten alan pakertamaan pienten vanttuiden kanssa, pitäkää peukkua, jotta onnistuvat.

Mukavaa alkanutta lokakuuta.

2 kommenttia:

  1. Minulle ne on lapaset mutta oppinut vanttuutkin tunnistamaan.. valmistuu nopeasti sellaiset pienet. Hyvää syksyn jatkoa

    VastaaPoista
  2. Sehän on ihan kunniatehtävä, kun saa pienelle lapselapsenlapselleen kutoa sukat ja vanttuut! Ainakin minä kokisin sen niin. Jään innolla odottamaan lopputulosta. :)

    VastaaPoista