lauantai 28. syyskuuta 2013

värjäystuloksia

Hei vaan, nyt olen saanut värjättyä ja otettua kuvaa tuloksista.  Piti vain odottaa, että tulee aurinkoinen ja kirkas ilma, että voi ulkona ottaa kuvia. Aurinko meni pilveen, mutta tässä kuvaa nyt on. Yksi liemi on vielä kiehumassa, nimittäin tilasin Riihivillalta verihelttaseitikkiä sillä ajatuksella, että värjään merinosilkkivillalankaa siinä liemessä.  Iltasella varmaan saan  värjäyksen siltäkin osin valmiiksi.
Kuten tavallista, kuva ei tee oikeutta väreille, luonnossa värit ovat voimakkaammat.


1) on värjätty niillä kellastuneiden kielonlehtien väriliemessä, valkoinen lanka. Lanka on kauniin, vaalean     aprikoosin väristä.
2) on samaa lientä, mutta langan väri oli harmaa.
3) värjätty karvesopan liemessä, ei tullut kullanruskeaa, väri on vihreään  taittuvaa, lanka valkoista
    karve on kerätty Puljutunturin rinteillä lahoista koivunrungoista.
4) krapilla värjättyä, langan väri oli harmaa ja tuloksena kaunis väri, joka soveltuu käyttötarkoitukseeni tosi hyvin.
5) krappiliemessä värjättyä valkoista lankaa. Aluksi näytti, että väriä ei tule laisinkaan, mutta lopuksi kuivassa
    langassa väri on tosi kaunista, korallinpunaisen ja persikan sävyn sekoitus.

Näiden värjäystouhujen kanssa aika kuluu rattoisasti ja samalla kun odottelee eri keitosvaiheita, tulee virkkailtua isoäitejä.
 Niin ja tässä yksi kuva vielä, siinä karvesoppa kiehuu. Tämä touhu oli kyllä aika sotkuista touhua.
Mukavaa viikonloppua itse kullekin.

10 kommenttia:

  1. Ihania sävyjä, ihan tässä mykistyy. Kyllä pitää miunkin ensi syksynä kokeilla tuota kieloa.
    Mukavia keitoksia siulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tavallista on, lankoihin tuli todella kauniit värit, se vain on harmillista, että kamerani on sellainen, että en parempia kuvia aikaiseksi saa vai liekö syy sittenkin kuvaajassa. Kielonlehti liemessä käytin puretuksina, alunaa, viinikiveä ja tinasuolaa Ja luultavasti tuo tinasuola tuo tuon keltaisen värin paremmpin esille. Olen tyytyväinen tulokseen.

      Poista
  2. Kauniita sävyjä kaikki, minulla vielä kielolientä käyttämättä, pitäisi vielä saada siitä sävyä, huomenissa pitää keitellä, sisko toi männynsuomuorakkaita ja ruosteorakasta niistä uudet liemet. Männynsuomuorakasliemi ei onnistunut millä nyt värjäsin, jospa nyt onnistuisi paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi. Kieloliemessä käytin puretuksina alunaa, viinikiveä ja tinasuolaa. Päätin myös, että ensi vuonna kuljen mettiköissä, jotta löytäisin oikeita värjäyssieniä, koska tämä sienivärjäys-maailma tuntuu kutsuvalta.
      Värjäsin verihelttaseitikillä ja langat saivat kyllä voimakkaan oranssin värin. En okein pidä siitä väristä. Mutta tehty mikä tehty, nyt vain pitää miettiä mihin langat käyttäisi.

      Poista
  3. Mukavan näköisiä värjäyksiä, on niissä langoissa aikas työ, ennenkuin puikoille joutavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että värjäyshomma on työlästä ja eikä ole ihme että myytävänä olevat kasvisvärjätyt langat ovat aikahintavia. Mutta värjäys on niin antoisaa puuhaa, että ei sitä voi olla tekemättäkään.

      Poista
  4. Ihania luonnon värejä olet saanut. Itse en ole koskaan värjännyt mutta haluaisin kokeilla ! Opaskirjan olen jo hommannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten ei muuta kuin kokeilemaan, varoitan vain, että värjäykseen jää koukkuun! Riihivillan sivuilta löytyy monta hyvää ohjetta.

      Poista
  5. Sinäkin tuota värjäilyä harrastat. Minä en ole koskaan värjännyt millään luonnonantimilla. Jospa sekin homma vielä tulee eteen joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tse sain 'kärpäsen' tähän hommaan jo lapsena , kun mummuni värjäili lankoja. Varsinaisen ensimmäisen värjäystuntuman sain kun osallistuin värjäyskurssille joskus -90 luvun puolessa välissä. On jäänyt mieleen kun ihastelin lankojen värejä, poikani (tuolloin 14 v) kysyi, eikö sitä kaupasta voi ostaa värillisiä lankoja!! Enään hän ei kysele vaan ihastelee käsistään taitavaa äitimuoriaan.

      Poista