maanantai 24. kesäkuuta 2013

Luonnon värejä langoissa

Juhannus kului rattoisasti mökillä lankoja värjätessä. Torstai-iltana laitoin Mesiangervot likoamaan seuraavan päivän värjäystä varten. Mesiangervoja oli noin 5 kg joista olin poistanut (ohjeen mukaan) kukka-aihiot. Minulla on värjäyksiä varten 50 litran teräskattila ja se tuli aivan täyteen Mesiangervoista.

Juhannusaaattona aloitin jo klo 8 aamulla Mesiangervo-väriliemen keittämisen. Väriliemen tuoksu oli huumaava ja sekä liemen  että lankojen väri oli juuri sellainen kuin halusinkin. Aurinko paistoi aika-ajoittain, joten väriä tuli myös kasvoihinkin. Iltasella klo 18 aikoihin sain värjäystouhun lopeteltua ja samalla laitoin likoamaan seuraavan päivän värjäystä varten Krappi-juuren palat ja Verihelttaseitikit.

Iltayöllä polttelimme Juhannuskokkoa ja kuuntelimme  veden liplatusta rantakiviin sekä luonnon hiljaisuutta.

Juhannuspäivänä alotin väriliemen keittämisen  Krapilla ja sinä aikana kun Krappiliemi jäähtyi, keitin Verihelttaseitikki-liemen.  Näitä Verihelttaseitikkejä minulla oli vain kuivattuna 70 g ja lisäsin keitinveteen jonkin verran Mesiangervolientä. Samalla laitoin Pietaryrtit (kuivatut) likoamaan ja taas käytin hyväkseni mesiangerolientä.
 Kun väriliemet oli keitetty ja jäähdytetty, sitten alkoi varsinainen värjääminen.
Ensin värjäsin 200 g lankoja krappiliemessä ja tuloksena oli krapinpunaista lankaa. Seuraavaksi värjäsin 200 g lankoja verihelttaseitikkiliemessä, johon lisäsin myös krappilientä ja tuloksena oli mandariinin väristä lankaa.
Kauniin väristä, mielestäni. Verihelttaseitikkejä oli niin vähän, ettei sillä määrällä olisi saanut värjättyä edes 100 g lankaa. Ja sitten kun tämä touhu oli ohi, laitoin pietaryrtit muhimaan ja kiehumaan seuraavan päivää varten. Miten ollakkaan, kello oli taas vierähtänyt ilta kuuteen saakka. Siinä meni Juhannuspäivä, mutta voi miten ihanasti!

Seuraava päivä kului askarrellessa pietaryrteillä värjäämisen kanssa. Sain värjättyä 400 g oliviivinvihreää lankaa. Hakusessa oli kylläkin tummanivihreä sävy, mutta tällä kertaa se ei onnistunut. Johtuikohan lienee siitä, että materiaali oli kuivattua pietaryrttiä? Joka tapauksessa väri on kaunis.
Tässä ohessa kuvaa langoista ja värjääjästä sekä taustalla näkyy mökkimaisemaa.

Tässä on menossa Mesiangervoliemen keittäminen.

Värit vasemmalta lukien, Pietaryrtti, Mesiangervo, Verihelttaseitikki ja Krappi.

Nyt olen kotona ja mielessä paljon ideoita siitä, mihin kudonnaiseen näitä lankoja käytän. Jos haluat lisää tietoja värjäyksessä käyttämistäni materiaalimääristä, keittoajoista - ja lämpötiloista, kerron mielelläni lisää. 

Mukavia kespäiviä itse kullekin!


 


11 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä taatusti hauskaa hommaa, mutta en uskalla edes kokeilla. Niin monta juttua on jo, joihin olen koukkuun jäänyt :)
    Mahtavan värisiä lankoja. Nuo kaikki sopii hienosti yhteenkin.
    Mukavia värjäilypäiviä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin melkein taata, että tämä värjäys on sellainen asia, johon jää koukkuun, nin minulle kävi jo lähes parikymmentä vuotta sitten. Välissä voi mennä vuosi-parikin etten värjää, ja sitten on taas ihan pakko kokeilla värejä.

      Poista
  2. On siulla upea paikka värjätä, vettä vieressä vaikka kuinka.
    Komeat sävyt olet saanutkin, ihan tulee mieleen Viipurin kansallispuvun hame, samoja värejä siinäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värjäsin ensimmäistä kertaa mökkimaisemissa ja tykästyin niinpaljon, että sinne jätin värjäyskattilan odottelemaan syksyn sienisatoa. Sienistä saa ihania värjeä.

      Poista
  3. Kauniit langat olet saanut värjätyksi.Kasveilla värjätyt ovat niin yhteensopivia värejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasveilla värjättyjen lankojen värit ovat kauniita, hieman utuisia ja siksi mielestäni kaikki luonnosta saatavat värit sopivat yhteen, niinhän ne ovat luonnossakin. Joinakin vuosina voi kaikista väreistä tulla keltaisia tai vaalean vihreitä, nyt värit olivat kohdillaan. Kiitos viestistäsi.

      Poista
  4. Hei, kauniita värejä, unikkeja tietenkin. Tuskin löytyy mistään marketin hyllystä. Meillä lapsuuden kodissa värjättiin " silla" ? olisko viskoosia vai mitä, vyyhtejä punaisiksi, joista tehtiin nahkatossuihin tupsuja.määrätyn väristä punaista, oranssihohto ei käynyt ollenkaan, isä oli tarkka väristä. Heinäseiväs oli tukien välissä ja siinä roikkui nuo punaiset vyyhdit. Muistikuva on ihan selkeänä mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luuultavasti silla vastaa nykypäivän viskoosia rakenteeltaan. Itse innostuin värjäyksestä lähes parikymmnetä vuotta sitten. Olin kasvisvärjäyskursseilla ja siellä oli erittäin hyvät opettajat ja siitähän se sitten alkoi, innostukseni kasveilla värjäämiseen. Oletko itse kokeillut värjäämistä?

      Poista
    2. Hei. En ole kokeillut värjäämistä, silloin nuorena upotin niitä "sillavyyhtejä" väriveteen ja niitä piti vähän huljuttaa, kuulema, tulee tasainen värjäys. Kyllä tykkäisin kokeilla vieläkin, mietin joskus, ostaisko marketista vaalean kerän ja kokeilisi. Ei ole vyyhdin puita, eikä muitakaan juttuja ja kerrostalo puitteet vähän arveluttavat:)

      Poista
  5. Oikein kauniin sävyisiä lankoja olet saanut, mikä sulla oli pohjavärinä tuossa vihreää saadussa langassa, vaikuttaa aika paljon värjäystulokseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin kaikissa näissä värjäyksissä Pirtin Kehräämön 2-säikeistä, luonnonvalkoista, ohutta villalankaa. Vihreän, eli pietaryrtin kohdalla jäin miettimään tulosta, kun ensikertaa värjäsin kuivatulla materiaalilla. Oliskohan pitänyt liottaa kauemmin tai hauduttaa pitempään, en tiedä. Toiveena oli tummepi sävy, ehkä se olisi onnistunut, jos olisi ollut harmaata lankaa? Kokeilen tässä kesän aikana vielä 'tuoreella' pietaryrtillä värjäystä. Kiitos viestistäi.

      Poista