keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Pipareiden leivontaa

 Tietämyskoneeni on ollut 'levossa'. Vanhaan koneeseeni tuli ikävä haittaohjelma ja kone ns romutettiin. Uusi kone on opetteluvaiheessa ja nyt olen erittäin tarkkana, että vahinkoja ei pääsisi tapahtumaan. Haittaohjelmat ovat tosi ovelia ja hankalia poistaa, joten poikani totesi, että vaihdetaan äiteelle koko kone. Ja tässä nyt opettelen tämän laitteen hienouksia. Olin ilman konetta yli 3 viikkoa ja totuin jo eloon ilman laitetta, älykänny ja tabletti hoitivat hommat, vaikka hieman hankalaa se oli. 

Eilen leivoin pipareita vanhan 'joulupiparkakut' ohjetta muokaten! Ohje löytyy 'Keittotaito' nimisestä keittokirjasta, julkaisuvuosi on 1962 ja sain sen lahjaksi 1966 tuoreelta aviomieheltäni😶! Oli varmaan aihetta!

Tein taikinan seuraavasti: 1 muna, 200 g sokeria, 1,5 dl siirappia, 1,5 dl kermaa, 1,5 dl sul.atettua flooraa, kardemummaa, kanelia, hien. neilikkaa kaikkia puoli tl, 1,5 tl soodaa, n 550 g vehnäjauhoja ja 80 g Strömsbergin Mylly Oy:n herkkulesettä, joka sisältää kauraa, vehnää, mansikkaa, vadelmaa, mustaherukkaa ja omenaa. 

Taikina valmistetaan päivää ennen leipomista. Ainekset sekoitetaan ylläolevassa järjestyksessä ja paistolämpötilana käytin 175 astetta.


Taikinasta tuli hyvin kuohkea ja piparit näyttävät  tältä

Tällaista tällä kertaa. Ulkona on pimeää ja lunta on hyvin vähän, tälläkin hetkellä taitaa vettä hieman piiskoa. Tämä vuosi on ollut todella erilainen, kaikkinensa ja totutella on täytynyt. 

1 kommentti:

  1. Ihan vesi herahti kielelle pipraietasi katsellessa! Minä en ole itse leiponut pipareita vuosiin, kun tytär hoitaa meillä sen asian.
    Tsemppiä uuden koneen haltuunottoosi! Muuten miksihän ei meille vanhoille tehdä sellaisia tietsikoita, jotka toimisivat aina samalla tavoin ja niissä olisi pysyvä viruksentorjuja.

    VastaaPoista