lauantai 3. lokakuuta 2020

Karpaloiden etsintää

 Tänään oli se päivä, kun sää oli sellainen, että puolison kanssa voitiin lähteä karpaloita etsimään ja poimimaan. Ulkoiluvaatteet päälle ja pitkävartiset kumpparit jalkaan, evästä ja juomaa reppuun, marjasankot auton perään ja eiku menoksi.  Tuntemamme karpalojängät (jänkä = vähäpuinen Pohjois-Suomen suotyyppi)  sijaitsevat naapurimaan puolella, joten sinne suunnistimme. Kuulumme ns rajayhteisöön, joten mitään ongelmia ei rajan ylityksissä ollut, ei mennessä eikä tullessa. Reippaan puolen tunnin kävelymatka oli autolta jängälle ja siellähän ne karpalot odottelivat poimijoita. 


Vajaa kolmisen tuntia siellä oltiin ja karpaloita yhteensä noin 10 l, kyllä niillä talven yli pärjää.

Tällä jängällä kasvaa isoja karpaloita, suurimmat ovat kirsikoiden kokoisia, ja maultaan mietoja.  Oli hieman pelottavakin kokemus olla tällä jängällä, siellä kasvaa heinää ja erilaisia sammaleita ja tuntui kuin olisi kävellyt hyllyvän 'vesipatjan' päällä. Kun pysähtyi poimimaan, niin varovaisesti piti liikahtaa, kun saappaat/jalat olivat imeytyneet veteen, ettei olisi ns  perskahtanut takamuksilleen märkään ja vetiseen jänkään.
Aika mielenkiintoista oli myös se, että siellä oli tosi paljon raatteen 'marjoja'. Olen vuosikymmeniä kulkenut jängillä, mutta koskaan aikaisemmin en ole tällaisiin törmännyt. 

Luulin ensimmäisen nähtyäni, että siinä on jonkun metsän eläimen jätöskasa, mutta kun se oli niin oudon näköinen ja värinen ja niitä oli runsaasti, ei se voinut sellaistakaan olla. Wikipediasta selvisi, että raatteen marjojahan ne ovat.
Tulomatkalla metsäpolulla astellessa oli hyvä mieli, oltiin monta tuntia ulkona, raittiissa ilmassa ja mitään vahinkoja ei ollut sattunut. Puolison kunto ei edelleenkään ole mitenkään hyvä, mutta karpaloiden poiminta on hänelle aina ollut syksyn nautintoja, joten mukava oli olla hänelle tukena. 
Tällainen pieni männyn erikoisuus sattui tulomatkalla silmiin
Luonto antaa niin paljon meille......

1 kommentti:

  1. Minäkin löysin karpaloita täältä Helsingin metsistä tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Metsä antaa hyvinvointia monella tapaa.

    VastaaPoista