sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Huhtikuu lopuillaan

Viime kirjoituksesta ehti vierähtää yli kuukausi, se on sitä, kun mitään mainittavaa ei tapahdu, päivät ovat lähes samanlaisia. Kevät etenee täälläkin päin Suomea, lumet ovat lähes sulaneet, jossain paikoissa vielä muutamia lumikasoja löytyy.  Ikkunasta huomasin, että Tornionjoesta jäät 'huilasivat' merelle päin tänään iltapäivällä ja sehän on selvä kevään merkki. Mielenkiintoista seurata, miten tulvatilanne kehittyy, ennakkotietojen mukaan mitään suurta jännitysnäytelmää ei ole tulossa ja hyvä niin.
Käsityörintamalla  hieman hitautta, menossa on pitkä pellavaloimi, josta kudon laudeliinoja ja peflettejä. Kevät saa aikaan sen, että kaappeja penkoo silläsilmällä, että mitä voisi laittaa kiertoon ja jopa ihan roskiin.  Yhdestä kaapista 'löysin' vanhempieni vuonna 1943 saaman häälahjan, kuvassa olevan ns uushopeisen lautasen.
Lautanen oli pahasti tummunut ja kokeilin kaikki tuntemani keinot sen puhdistamiseen.

Ja tällaisen siitä sitten sain, paras puhdistusaine oli hammastahna!
Enempää patina ei siitä poistunut, mutta eihän se ole tarpeenkaan. Lautanen on vanha ja sehän saa näkyä. Niinhän se on meissä ihmisissäkin, 'patina' saa näkyä.
Mukavaa Vappua ja alkavaa toukokuuta.
6 kommenttia:

 1. mukavaa lukea kuulumisiasi Kankuritar:)) huomasitko, et mekin oltiin hiihtelemässä kerihangilla ja ihan parhaaseen aikaan? systeri laittoi viestin, et viikkoon ei ollut yöpakkasia ja vasta nyt viikonloppuna pääsi hangille uudelleen. viikossa lumet olivat sulaneet yli ½metriä.
  uushopean puhdistaminen on hieman hankalaa. itse en uskaltanut puuhaan, vaan vein syksyllä vanhempieni vuonna 1945 häälahjaksi saaman kakkulapion puhdistettavaksi kellosepänliikkeeseen. hammastahna on moneen paikkaan hyvä, mut jotku niistä sisältävät hankaavia ainesosia, mikä voi naarmuttaa esineen pintaa. sinun lautasen puhdistaminen kuvasta päätellen onnistui oikein hyvin. itsekin halusin, et häälusikkaan saa jäädä ajanpatina näkyviin.
  mukavaa Vappuviikkkoa Sinulle, uskomatonta et olemme tuossa tuokiossa jo toukokuulla!
  ps näin eilen perennanhakureissulla naapurissa aivan ihanat rouvan anopin kutomat pellavaverhot. olen ajatellut syksyllä laittaa taas kangaspuut pystyyn. minulla on paljon pellavalankoja ja nyt tiedän mitä niistä alan kutomaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, kakkulapion taidan minäkin viedä puhdistettavaksi oikeaan paikkaan. Vanhat esineet tuovat paljon muistoja mieleen. Hyvää toukokuuta Sinulle ja perheelelsi.

   Poista
 2. Hyvin oletkin saanut tummuuden pois tuosta lautasesta! :) Meilläkin on jotain yhtä tummaksi patinoitunutta uushopeaa ja nyt sain sinulta kimmokkeen harkita niiden puhdistamista.
  Hyvää vappua sinnekin ja oikein ihanaa toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, vanhoissa esineissä on jotakin tunteisiin vetoavaa. Hyvää toukokuuta myös Sinulle.

   Poista
 3. Kiitos kun kävit kommentoimassa blogissani. Se huivin ohje on vain fb:n Salaisia huiveja-ryhmässä joka on nyttemmin arkistoitu ja ei voi enää liittyä. Päivi Mäkinen oli ryhmän luoja silloin joskus. Ohjetta ei varmaan muualta saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi, harmi, huivi on todella kaunis. Täytynee yrittää etsiä jotain samantapaista mallia, kesäkässäriksi. Hyvää toukokuuta Sinulle.

   Poista