lauantai 15. elokuuta 2015

! Perennapenkin asukit !

Mie en enään kohta kestä tuota minun perennapenkkiä! Kyllähän mie sen tiedän, että en ole viherpeukalo, yritän silti jaksaa toivoa, että edes perennapenkin asukit saisin viihtymään. Ei hyvältä näytä, ehei.
Viime syksynähän mie nostin koko penkin sisällön ylös, suurensin penkin kokoa (2x3m) ja heitin raa'asti pois monta lajiketta ja valitsin uudelleen istutukseen  vain muutaman perennan alun.
Alkukesäsätä näytti siltä, että mikhään niistä ei lähe kasvamaan, pikkuhiljaa sieltä alkoi päätä nostamaan muutama asukas ja ostin muutaman kukkivan daalian alun kesäkukka-nurkkaukseen antamaan väriä niin ankeaan penkkiini. Daaliat kukki ensin tosi upeasti, ja sitten näytti siltä, että ne kuolla kupsahtavat kokonaan. Leikkasin kaikki kuivat osat pois ja annoin reippaasti vettä, vaikka kyllä sitä taivaaltakin on tullut ihan riittävästi. Viikko sitten daaliat heräsi uudelleen henkiin ja aloittivat kukkimisen. Oottikohan nekin aurinkoa?

Myös nämä monivuotiset kukat alkoivat kasvamaan ja sain selville, mitkä niistä valitsemistani aluista olivat selvinneet talven yli. Uudelleen istutin 4 jaloangervoa, nyt ne ovat aloittaneet kukinnan. Angervojen takana kukinnan on jo lopettanut keltainen Päivänlilja, joka ei oikein uudelleenistutuksesta tykännyt, mutta nyt sillä on oma rauhallinen nurkkaus, missä se saa rauhassa juurtua ja levitä. Näitä Jaloangervoja on kahta eri lajiketta.
 
Pari kesää taaksepäin ostin Värimintun alun, joka nyt on aloittanut kukinnan. En muistanut kukan nimeä millään, joku minttu se oli, mutta perennakirjastani sitä ei löytynyt. Onneksi on tämä netti ja google, sieltähän mie sitten sen sain selville. Elikkä punainen Väriminttu, on hyvin talvehtinut ja näyttää viihtyvän kolossaan.
Syysleimut ovat vasta kunnolla päässeet kasvun alkuun, joista valkoinen lajike on aloittelemassa kukintaa. Lisäksi perennapenkissä on vielä Tulikellukka, joka on jo kukkinut runsaasti ja vain komeat, vihreät lehdet ovat jäljellä. Idänunikko,  alkoi nyt vasta kasvamaan, joten sen upeita, isoja  kukkia ei tänä kesänä saatu ihailla.
Lisäksi olen laittanut kahteen isoon ruukkuun ns kesäkukkia. Toinen on isokukkainen Daalia ja toinen on tämä kuvassa oleva Ahkeraliisa? En oikein tiedä onko se kukan oikea nimi. Nostan sen juurakon samalla lailla kuin Daalian juurakon talveksi kellariin ja keväällä sitten istutan uudelleen. Tämäkin on nyt vasta aloittanut kukinnan.

Etupihan puolella olevassa perennapenkissä Nauhukset ovat aloittaneet kukinnan. Olen istuttanut kolmea eri lajiketta, Kallionauhus, Valtikkanauhus ja Lapinnauhus.  Luultavasti tulen vähentämään Valtikkanauhuksia ja lisään sinne Soihtunauhuksen alun.
Valtikkanauhuksen ja Lapinnauhuksen lehdet poikkeavat toisistaan, kukka on samanlainen.
Minun 'vihreäpeukalo' toivoo kovasti, että ensi kesänä perennapenkit alkaisivat kukoistamaan! Voi olla, että se on ihan turha toivo.
Hyvää ja aurinkoista alkavaa viikkoa. Mustikat ja hillat ovat saatu pakastimeen, nyt ootellaan puolukoiden kypsymistä!

5 kommenttia:

 1. Ihan hyvältähän siun kukkapenkki näyttää, kukat vähän huilaa uudeelleenistuttamisen jälkeen, ensikesänä ne ovat taatusti voimissaan.
  Oikein mukavaa loppukesää

  VastaaPoista
 2. Ihania kukkakuvia! Ei meillä kukat tänävuona kukkineet, kylmä ja märkä tais olal niille liikaa...
  Silkkivillasta varmaan onnistuisi hyvin huivi, josta kyselit blogissani. Tuolle omalle huivilel kastelu ja pingoitus muutti ilmeen tyystin, joten jos teet koevirkkuun, kannattaa se kostuttaa. Mallia otin tästä huivista, tein vain tuota verkkoa kokoajan http://www.garnstudio.com/lang/fi/visoppskrift.php?d_nr=162&d_id=23&lang=fi
  On nopea ja helppo virkattava.
  Aurinkoisia syyspäiviä ja iloisia virkkaushetkiä!

  VastaaPoista
 3. monenlaista kukkijaa perennapenkeistäsi löytyy, joten kyl sul viherpeukalon vikaakin on Kankuritar;)

  VastaaPoista
 4. Kaunist kukkaloistoa sieltä löytyy. Nauhukset on oma suosikkini. Omalla kukkamaalla niitä on kosolti. Lapinnauhuksen ostin muutama vuosi sitten perennanvaihtopäivillä ja voi miten se kukkii.
  Aurinkoisia päiviä sinulle.
  Kaisa

  VastaaPoista