lauantai 11. heinäkuuta 2015

Värejä luonnossa

Tähän aikaan vuodesta kesä on parhaimmillaan, luonto on vihreänä ja luonto-äidin kukkapenkeissä kukat kukkivat. Aamulenkilläni ihailin luontoa ja sitä, miten kaikki eriväriset kukat ovat sopusoinnussa keskenään.
Otin kuvan tienvarrella kukkivista kukista muistutukseksi itselleni, että miten hyvin vihreän kanssa yhteen
sopivat myös lilat värit. Elikkä tässä on Puna-apilaa  ja Hiirenvirnaa.
 
Osa värjäykseen sopivista kasveista on kukintavaiheessa ja olen ymmärtänyt, että silloin kasvien väriaineet ovat jo heikenneet. Täällä pohjoisessa, viileästä kesästä johtuen, esim. Pietaryrtit, Maitohorsmat ja monet muutkin kukat  ja kasvit ovat vielä kasvuvaiheessa, joten niillä voisi aivan hyvin värjätä.

Lupiineilla värjäsin kaksi eri erää ja sain juuri sellaiset värit, mitä tavoittelinkin. Eilisenä päivänä värjäsin kuivatetuilla Verihelttaseitikeillä ja tulokseksi sain ihanan orannsinpunaista lankaa. Jatkan tänään seitikkien kanssa, kokeilen, josko saisin punaisempaa väriä syntymään.
Odottelemassa on myös kokenillia, ja varmaan lähipäivinä kokeilen myös sen antamia värejä.
Toivottavasti tänään saamme aurinkoisen päivän.

2 kommenttia:

  1. kiva et olet päässyt värjäämään, tääl ilmat eivät ole olleet kovinkaan suosiolliset väripatojen ääressä puuhasteluun!

    VastaaPoista
  2. Kiitos viestistäsi. Ilmat eivät todellakaan ole kehuttavat, mutta terassilla olen tuulensuojassa ja tarvittaessa on lyhyt matka sisälle lämmittelemään. Syksymmällä värjäilen sitten 'oikealla' tavalla,eli mökillä ja avotulella! Sienivärjäys on alkanut kiehtomaan yhä enemmän.

    VastaaPoista