keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

sukkia, vieläkin....


Sukkatehtailu jatkuu.. löysin lankavarastostani erikoisen värisen lankakerän, johon olin laittanut lapun ja siinä luki:" taula- ja sysikääpä, värjätty 18.8.1993 - kuparipuretus". Värjäyspaikkana oli kotini Kemijärvellä ja käytin kaivovettä, joka oli hyvin rautapitoista. Onko rautapitoisella vedellä vaikutusta väreihin?
Väri no 1= taula- ja sysikääpä, 2 = tomaatinvarret, 3 = krappi+kokenilli ja 4 = pietaryrtin kukat.
Tässä kuvaa aloitetuista sukkaneuleista.

 Muistot valtasivat mieleni, kun löytämääni kääpävärjättyä lankakerää käsissäni pyörittelin. Isäni oli innoissaan värjäämissessiostani, hän auttoi tulipaikkojen tekemisen kanssa ja vinttasi kaivosta vettä kaverina. Äitini ihmetteli touhujani ja samalla muisteli nuoruuden aikojaan. Hän oli mummuni kanssa värjäillyt villalankoja ryijyjä varten.
Tähän värjäystapahtumaan liittyy vielä yksi kiva muisto! Värjäsin lankoja myös kalliokarveella ja sormipaisukarveella. Olin laittanut värjätyt langat yöksi kuivumaan tikapuille ja maton piiskaustelineelle. Aamulla kun menin kääntelemään lankoja, niin osa värjätyistä langoista puuttui! Oli aivan ns äimänkäkenä. Kuka ne oli voinut viedä? Porukalla etsimme niitä, mutta ei löytynyt.
Kotini pihaa kiersi kiviaita. Seuraavana vuonna yksi vyyhdeistä löytyi aidan takaa, ja yksi vyyhti löytyi pihan perällä olevan varastorakennuksen sisältä ja yksi siellä olevasta oravanpesästä! Oli varmaan ollut oravaemon mieleinen väri pesän sisustukseen.

4 kommenttia:

 1. Oi, miten kauniita värejä!
  Itse värjäämistä harrastavana sanoisin, että rauta,-rautapitoinen vesi kyllä vaikuttaa lopputulokseen.

  VastaaPoista
 2. Ihanan väristä neuletta tulossa.
  Olipa ovela orava, ties että villa on lämmintä ja pehmeää.
  Iloista pääsiäistä siulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi. Olen monta kertaa muistellut ja nauranut tuota oravajuttua.

   Poista