sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Kevään inspiroimat tuhotyöt!

Jossain vanhassa sanonnassa on, että 'maaliskuu maata näyttää'! Täällä päin Suomea se ei kyllä pidä paikkaansa, lunta on vielä lähes puolimetriä virallisessakin mittauspisteessä. Aurinko kuitenkin näyttäytyy ja antaa virtaa ja inspiraation tunteita. Aikaisemmassa jutussani jo tuskastuneena  pähkäilin, että mitä noista 100 % villalangoista oikein tekisi? Kiitos Ilonalle kommentistasi, kyllähän tuollaisesta langasta sukkiakin voi tehdä.
Ja niinpäs aloitin heti lankojen tuhoamisen, kuvia alla 'tuhotöistä'.

Ensin kuva säärystimistä, pohjana näissä on se vanha, valkoinen Rondon Impivaara lanka ja sitten kuvioiden värit tulevat nokkosella/koivunlehdillä, tomaatinvarsilla ja krappi-kokenilli yhdistelmällä värjätyistä vilallangoista
Seuraavana on vuorossa kuva vanttuista, näissä on käytetty vain noita yllämainittuja kasvivärjättyjä lankoja. Kuvioita yritin kokeilla monenlaisia. Vanttuiden malliin on yhdistetty lovikkavanttuiden ja ns 'kainuun lapasten' ohjeita. Nuo vanttuiden suut ovat sitä 'kainuun lapasten' matkintaa. Oranssi värihän on tietenkin vain krapilla värjättyä lankaa. Lopuksi karstasin käsin vanttuut sisäpuolelta ja hieman myös ulkopinnaltakin.
Ja sitten lopuksi sukkien aloitusta, samat langat kyseessä. Tämä lanka on sen verran vahvaa ja värjätessä huopunutta, että sukkaohjeen otin Novitan Isoveli perussukkien neuleohjeesta.

Palaan vielä tuohon krappi-kokenilli liemessä värjättyyn lankaan, tosiaan olen sen värjännyt ensimmäisellä värjäyskurssilla v. 1992. Siinä on aivan ihana suklaanruskea väri ja tosi hyvin pysynyt.

Että tällaisia tuhotöitä täällä nyt harrastetaan. Tällaisissa töissä ei haittaa vaikka lanka onkin hieman huopunut, ovatpahan tosi lämpimiä lämmittimiä!


8 kommenttia:

 1. värit ja kuviomallit just sellaisia mistä kovasti tykkään! ihmettelen, miten olet malttanut säästää noin kauan värjäämiäsi lankoja!
  karstaan itse myös lapasten sisäpintaa, etenkin koirankarvalangasta tekemieni.
  sukkien kestävyyttä lisään käyttämällä puuvillaista ohutta vahvikelankaa kantapäässä ja joskus myös päkiässä.
  inspiroivia kevätpäiviä kutimenparissa Sinulle:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvioiden suunnittelu ja kokeilu on todella mielenkiintoista, rajoitusta tuo hieman työssä oleva silmukkalmäärä.
   En ole aikaisemmin keksinyt, mitä langoista voisi tehdä! Rajoitteena ollut lankojen määrä, väri ja vahvuus! Mutta parempi myöhään!

   Poista
 2. Oi miten upeita neuleita, on nuo itse värjätyt vaan ihania

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvivärjättyjen lankojen kohdalla tulee esiin aina uudestaan ja uudestaan se, että miten kauniita värejä luonto meille antaa! Sinullakin on siitä paljon kokemusta. Mukavaa alkanutta viikkoa.

   Poista
 3. Ihania töitä ihanan värisistä langoista, rityisesti nuo säärystimet. :)

  VastaaPoista
 4. Hei, itsekin tykästyin säärystimien väreihin. Olen aina pikkuisen arka käyttämään valkoista lankaa töissäni, mutta näihin se sopi pohjaksi todella hyvin. Kasvivärit tulivat hyvin esille, paremmin kuin mustasta pohjasta. Yleensä käytän mustaa pohjavärinä.

  VastaaPoista
 5. Kivat nuo säärystimet! Kävisivät minun kasvivärjätyistä langoista virkatun pontson kanssa mainiosti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvivärjätyt langat sopivat lähes kaikkien värien kanssa yhteen. Kiitos kommentistasi.

   Poista