torstai 4. joulukuuta 2014

käsitöitä

Pipareiden leipominen on minulle myös käsityötä. En käytä muuta sähköistä laitetta kuin uunia. Taikinan tekeminen on jo muodostunut hyvin perinteiseksi. Kun olimme nuori aviopari, anoppini asui meillä jonkin aikaa ja samalla hän  huolehti esikoisemme hoidosta. -60 luvulla  äitiysloma  ei pituudeltaan ollut sellainen kuin tänäpäivänä. Sitä oli tarkalleen 6 viikkoa ja sitten töihin. Työmatkani oli noin kilometrin pituinen ja ruokatunnilla kävin imettämässä vauvaamme. No se siitä, minunhan piti kertoa pipareiden leipomisesta. Piparitaikinan ohjeen sain anopiltani, ja se on ollut käytössäni tähän asti joka vuosi. Traditio on, että leivon piparit Itsenäisyyspäivän aikoihin. Niin nytkin, eilen illalla tein taikinan ja tänään on vuorossa pipareiden leipominen ja paistaminen, toki samalla paistan muutaman joulutortun ja ehkäpä puolisolleni toscapiirakan.

Toisenlaisia käsitöitä ovat sitten nämä kutomani pannunaluset. Tässä kuvaa uudesta mallistosta. Aikaisemmin tein tällä sidoksella pannunalusia, missä kuteena käytin luonnonpajua. Nyt kokeilin puuhelmiä ja mielestäni onnistuin hyvin! Vanha sananlasku sanoo, että kukapa se kissanhännän nostaa jos ei kissa itse, ja nyt voin ihan rehellisesti tunnustaa, että tunnen onnistumisen riemua.
Itsenäisyyspäivä on huomenna. Perinteisiini kuuluu sytyttää kaksi kynttilää ikkunalle ja samalla seuraan linnan juhlia hieman ristiriitasin tuntein. Mielestäni siellä juhlimassa pitäisi olla kaikki  elossa olevat talvi- ja jatkosotaan osallistuneet, jotka maatamme puolustivat. Silloin kun vanhempani vielä olivat elossa joimme yhdessä Itsenäisyyspäivä-kahvit ja he muistelivat tuota aikaa.  Nyt juomme puolison kanssa kahdestaan Itsenäisyyspäivä-kahvit ja muistelemme vanhempiamme.
Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille lukijoilleni.
 

2 kommenttia:

 1. No totta vie voit ylpeillä noilla upeilla töilläsi, siulla on ns.taito hyppysissä.
  Mieen enää pipareita leivo, mutta kakut paistan juuri tänään.
  Mukavaa itsenäisyys päivää ja totta haastat noista linnan juhlien vieraista.

  VastaaPoista
 2. komppaan kosotätiä!
  tulin kurkkimaan, joko Sinulla kangaspuun pauke hiljennyt joulutauolle...rauhaisaa adventin aikaa ja joulun taikaa sekä kaikkea hyvää tulevalle vuodelle!

  VastaaPoista