sunnuntai 2. marraskuuta 2014

lomaa, pientä pakkasta, kaamoksen hämäryyttä, tunnelmointia

Kävimme puolison kanssa pienellä lomasella, erämaamökillämme. Menomatkalla Ylitornion  Kuivakankaalla näimme kaksi syksyistä luontotapahtumaa. Ensiksi huomasin valtaisan joutsen parven ruokailemassa peltoaukeamalla, varmaan heitä oli satoja. Kauempaa katsoen ensin näytti siltä, että siellä olisi lukuisa määrä nykyisiä 'heinäpaaleja' (niitä valkoisia muovisia..) vaikkakin näyttivät tosi pieniltä sellaisiksi.. Lähemmäksi ajettuamme, näimme, että joutsenethan siellä olivat muuttomatkallaan!  Hurmaannuin siitä valtavasta lintujen määrästä, etten huomannut ottaa valokuvia muistoksi. Jonkin matkaa ajettuamme, toisella puolella tietä oli todella lukumäärältään iso (100-150) porotokka pellolla ruohoa hamuamassa. Sellaista määrää nykyään harvoin näkee ajomatkojen aikana,
Mökillemme mennessä ajamme yleensä ns Kilpisjärven tietä. Mökillemme on matkaa lähes 350 kilometriä ja ajomatkalla ohitamme 5 kunnan rajat, Tornion, Ylitornion, Pellon, Kolarin ja Kittilän. Matkan varrella on kaksi hauskaa kylän nimeä, Juoksenki ja Ajanki, molemmat kylät kuuluvat Pellon kuntaan. Pelloon saakka tie myötäilee Tornionjokea, sen jälkeen jokimaisema katoaa ja tilalle siirtyy pikkuhiljaa tunturimaisemaa.  Kolaristsa suuntaamme Ylläsjärvelle, mistä  käännymme kohti Kittilää.  Ohitamme Yllästunturin komean silhuetin ja siinä samalla myös muita Ylläksen alueeseen kuuluvia tuntureita, mm Aakenuksen ja kaukana jo siintää Levitunturin huippu. Kittilästä suuntamme Sirkan kylään missä Levitunturi sijaitsee. World Cupin kilpailurinne, joka on jo lumitettu, hohtaa valkoisena muuten lumettomalla tunturialueella. Itse kilapilutapahtumahan on parin viikon päästä ja Sirkan kylän upeat tunturimaisemat leviävät tv-kuvien välityksellä koko maailmalle.
Sirkan kylän jälkeen matkamme jatkuu kohti mökkiä, ohitamme Könkään kylän, saavumme Tepastoon ja siellä ylitämme Ounasjoen, ajamme vielä muutamia kymmeniä kilometrejä ja hups, olemmekin mökille vievällä mökkitiellä ja parkkipaikalla. Sitten vain reput selkään, makuupussit ja ruokakassit käsiin ja pitkospuita pitkin mökille. Ja siellähän se Tievakummun tölli meitä odottelee.
Menomatkan aikana ei lunta ollut missään vaiheessa näkyvissä, pieni pakkanen (3-5 astetta)  ja ajottainen auringon paiste toi hyvän mielen. Mökille saavuttaessa iltapäivällä, aurinkoinen ilma alkoi muuttumaan kaamoksen siniseksi hämäryydeksi ja pakkanen alkoi pikkuhiljaa kiristymään ja yöllä sitä oli jo -10 astetta.

Maisema näytti upealta, ei lunta, pakkasen huurruttama maasto ja pensaat ja järven henki huokaili jääpeitteensä alla kummitusmaisella äännellä, tästä nautin.
 Lauantai-aamuna pakkasmittari näytti näitä lukemia
Ja sunnuntaita vasten yöllä oli melkoinen lumimyrsky, joka  kuitenkin aamun mennessä oli ohitse ja kotimatka voitiin tehdä suhtkoht hyvissä ajo-olosuhteissa.
Käsitöitäkö? kyllä niillekin aikaa löytyi vaikka valoisa aika lyhyt olikin. Valmistui säärystimiä ja selänpesimiä otsalampun valossa ja välillä tunnelmoitiin kaminan antamasta lämmöstä.
 Tästä taas jaksaa....

5 kommenttia:

 1. teillä on mahtava piilopirtti ja akkujen lataus paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se sellainen paikka on. Lisäksi se ns katvealuetta, ei häiritse puhelin eikä oikeastaan mikään muukaan.

   Poista
 2. Kyselit sen huovuttamani vauvahatun ohjetta. Varsinaista ohjetta ei ole, mutta tämän mainion vauvamyssyn ohjeella tein alun ja lopussa kavensin päälaen nopeammin. Hahtuva huopumismäärä on tietenkin vaihtelee, tässä oli alussa muistaakseni 84 silmukkaa ja puikot oli 4,5 milliset ja kevyesti huovutin hatun pehmoiseksi, mutta tiiviiksi.

  Ihania talvikuvia tässä postauskessasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja linkin unohdin laittaa yhteen norjalaisen myssyn ohjeeseen. Netistä näitä löytyy enemmänkin. Mallihan on vähän sama kuin siinä perinteisessä siksak-vauvamyssyssä, mutta tämä on minusta nätimpi.
   http://villakeranen.blogspot.fi/2011/02/se-suloinen-norjalaismyssy.html

   Poista
  2. Kiitos näistä tiedoista. Tulen kokeilemaan myssyn valmistusta.

   Poista