tiistai 15. heinäkuuta 2014

Heinäkuun helteet ja Lupiinit!

Tulihan ne hellepäivät ja nyt ei kyllä auta moittia ilmoja. Saa paistaa niin kaun ja niinpaljon kuin suinkin. Eipähän tarvitse tilata 'etelän matkaa', kyllä nämä ilmat lomasta käy. Voi ihan surutta kotipihassa kuljeskella uikkarit päällä ja ottaa aurinkoa ja nauttia kesän lämmöstä.
Lankojen värjäys on ihanaa ulkopuuhailua ja sitähän olen tehnyt. Lupiini ja Pietaryrtti ovat olleet värien lähteenä lankoihini.
Tässä vielä yksi kuva ja alla kertomus!1.  Lupiinin kukat, jälkiväri ja värjätyn langan pohjaväri oli epämääräisen vihreä (aik. värjätty)
2.  Lupiinin kukat
3.  Lupiinin kukat
4.  Lupiinin kukkien jälkiväri lisättynä uusilla kukilla
5.  Lupiinin kukkien 2. jälkiväri
6.  Lupiinin lehdet ja varret
7.  samoin
8.  Lupiinin lehdet ja varret, jälkiväri
9.  Edellisen jälkiväri + Pietaryrttilientä
10. Pietaryrttiliemi, langan pohjaväri oli epämääräisen vihreä eli aikaisemmin värjätty.
Langat ovat Pirtin Kehräämön karstavillalankaa ja Pirkanmaan Kotityön kampavillalankaa.
Olen värjännyt aina yhden vyyhdin kerrallaan päivässä, koska täällä kotona minulla on vain 20 l emalikattila. Vein ison, n. 50 l teräskattilan mökille ja värjäilen siellä sitten syksymmällä sienillä, jos niitä tulee.

Tällaisella vekottimella, minkä enoni on valmistanut n.70 vuotta sitten, vyyhditän langat, jos se on tarpeen.
Mukavia ja lämpöisiä kesäilmoja teille kaikille.
Stella-korimuksen kanssa kävimme nuuhkimassa aamuilmaa ja ihanalta tuoksui.

10 kommenttia:

 1. Oi, miten ihania värejä!!!! Ja kyllä nyt kelpaa tosiaan väripatojen äärellä hääräillä!
  Meillä on täällä Turussa tänään indigovärjäysilta Värjärikillan paikallisporukan kanssa.
  Mukavia värjäyshetkiä!

  VastaaPoista
 2. Ihania värejä aivan huippuja.
  Miulla on edelleen vihreä kadoksissa ja mikään ei anna samaa väriä kuin ennen, mutta sehän se onkin kiehtovaa tässä hommassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, eri vuosina voi saada ihan eri värejä ja sävjyä, vaikka kasvit ovat samat. Sen vuoksi mieki värjäilen nyt uudelleen sellaisia lankoja, joiden väri on jäänyt plaisuksi. Keitin nuorista Pietaryrtin lehdistä liemen, ja se näkyy antavan vihreätä. Vaatii kuitenkin sen kuparipuretuksen ja jos tummempaa haluaa, niin rautaa pitää pikkasen lopuksi käyttää. Tällainen on minun kokemukseni.

   Poista
 3. Voi että on upeat värit langoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luonto antaa värit ja tänä vuonna värit ovat upeita.

   Poista
 4. Tosi kauniit värit.Ei uskoisi lupinista tulevan noin monta kaunista sävyä.Vaikka en ole sinisen ystävä,niin nuo sinertävätkin näyttävät hyvältä.Upeita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En aikaisemmin ole tiennyt Lupiinista värikasvina mitään. Talvella oli Taito-lehdessä artikkeli ja silloin ajattelin, täytyypäs kokeilla. Täällä alueella Lupiinia ei vielä kasva kovin kummoisesti.

   Poista
 5. Kauniita lankoja ja tosi mielenkiintosita tuo värjäyshomma. Kokeilin juuri muutaman paidan värjätä, seuraavalla kerralla kattilassa vaikkapa batiikkia. Mukavia kesäpäiviä sinulle

  VastaaPoista
 6. Upeita värisävyjä lupiinista. Minulle on ollut yllätystä että samasta kasvista voi saada niin monia sävyjä aikaiseksi.

  VastaaPoista