torstai 17. huhtikuuta 2014

Vippelää ja muutakin

Kiirastorstai, Pääsiäinen on jo tosi lähellä.  Tämän Pääsiäisen vietämme puolison kanssa kahdestaan, lapset perheineen asuvat sen verran kaukana, ettei ole oikeastaan mitään mieltä heidän tänne lähteä ajelemaan. Nähdään sitten kesän aikana. Lumipeite alkaa pikkuhiljaa hupenemaan ja yrttilaatikot ovat jo ihan kokonaan näkysillä. Ystäväni lähetti pääsiäistervehdyksenä Morsingon siemeniä, nyt tarvitsen vielä ainakin yhden laatikon lisää, missä voin Morsingoja kasvattaa, Morsingolla voi värjätä lankoja, pitää vain tutustua kylvö-ohjeeseen kunnolla ennenkuin alan sähläämään niiden kanssa.

Niin tämä Vippelä-kudonnainen. Tein tosiaan artesaaniopintojeni lopputyönä sängynpeiton, missä käytin kuvio-osuudessa ns vippelä-  elikkä 'gubbatäcke' tekniikkaa. Peiton suunnittelin siten, että  valmistin sen ns tilkkutäkki-systeemillä. Ensin kudoin 12,50 m 50 cm:n levyistä nauhaa, missä noin 50 cm:n välein vaihtuvat yksiväriset ja kuviolliset ruudut. Leikkasin kaistaleet 2,5 m:n mittaisiksi ja ompelin ne yhteen siten, että sain kuviot ja kuvioimattoman osan stemmaamaan yhteen. Peiton koko on 2,5 x 2,5 m. Tässä ohessa piirroskuvaa suunnitelmastani,

Jokaisen kuvion piirsin erikseen ja tein poljenta-ohjeen. Kiva näin vuosien jälkeen katsoa, mitä kaikkea olin piirtänyt ja suunnitellut.
No, sitten kuvia muutamasta kuvio-ruudusta. Kuvista näkyy myös se, miten olen koonnut kaistaleet yhteen.
 
Ensimmäisessä kuvioruudussa on kukkia ja puita, erilaisia ja erivärisiä, tässä toisessa kuvioruudussa on koti, mies, nainen ja rakkauden sydämiä. Näissä kahdessa viimeisessä kuvassa on kuvio-kokeilua erivärisllä langoilla.Tällainen kudonnainen. Peitto on ollut kaapissa, ylimmäisellä hyllyllä, tallessa!
Nyt otin sen esille ja aloitin hieman tekemään muutosta, purin alapuolella olleen vuoren pois ja seuraavaksi puran kaistaleiden saumat. Sen jälkeen kokoan peiton uudelleen, ilman vuorta. Pitäähän sitä jotain askartelua olla.
Hyviä Pääsiäispyhiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti