maanantai 14. huhtikuuta 2014

Lankojen etsintää

Huomenta vaan kaikille lukijoille ja tervetuloa uusi lukijani.
Innostuin kokeilemaan ja harjoittelemaan kuvioiden kutomista kangaspuissani. Ystäväni innostui kutomisestani ja kysyi, voisinko kutoa hänelle raanun. Lupasin ja hän toi varastossaan olevia raanulankoja, joista sitten raanua alan kutomaan. Tuli vain yksi aika iso 'mutta' matkaan. Tarvitsen lisää harmaata raanulankaa, tex saisi olla n. 300x1. Raanulanka on yleensä kertaamatonta karstavillalankaa ja nyt kun raanuja ei ole tehty vuosikymmeneen, tällaista lankaa ei kovin ole tarjolla. Sattuisko teillä lukijani olla tietoa, josko kellään olisi jäänyt talteen tällaista lankaa? Ottaisin enemmän kuin mielelläni vastaan tietoa ja ostaisin ko lankoja.
En muista olenko kirjoittanut 'kudontahistoriaani' mutta opiskelin etäopiskelijana työni ohessa artesaanikutojaksi. Opiskeluun kuului ns pakollinen, kuukauden mittainen työharjoittelu ja tein sen naapurimaan puolella, eli Ruotsissa. Siellä sain tutustua tekniikkaan, josta he käyttivät nimeä 'Gubbatäcke', täällä Suomessa se ehkä tunnetaan nimellä Vippelä. Innostuin tästä tekniikasta ja lopputyöni oli kyseisellä tekniinkalla kudottu parisängynpeite.
Nyt vuosien jälkeen harjoittelen tätä tekniikkaa kangaspuissani ja olen yhtä innostunut kuin vuosikymmen sitten. Kuvioriviin saa hyvin aikaa uppoamaan! Eilen värkkäilin näitä kuvioita ja 5 sentin kutomiseen upposi lähes kolme tuntia. Mielenkiintoista.
No niin, lopuksi kuitenkin vielä alkuperäinen kysymys, elikkkä onko kenelläkään tallessa vanhan ajan raanulankaa?
Kyselee Kankuritar

5 kommenttia:

 1. No eipä satu olemaan raanulankaa, vaikka kaikkea vanhaa onkin tallessa, monenlaisia lankojakin. Olisikohan täällä Hämeenlinnan Wetterillä? Vippelästä en ole ikinä kuullutkaan. Laitapa vippeläpeitostasi kuva, vai onko jo jossain ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi. Valitettavasti Wetterhoff ei enään valmista raanulankaa ja sen vuoki tässä kyselen, että jos jostain kätköstä löytyisi.
   Laitan kuvaa tulemaan seuraavassa postauksessani.

   Poista
 2. Hienoa nyt löytyi nimi,vippelä niin tietysti.Sillähän saa aikaan vaikka minkälaisia kuvioita tahansa.Mieleni on tehnyt joskus kokeilla.Jään jännityksellä odottamaankuvia kankaastasi.Hyvää Pääsiäisviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi, laitan kuvia seuraavaan postaukseen ja oikein hyvää Pääsiäisviikkoa myös sinulle.

   Poista
 3. Löysin edesmenneen äitini langoista kolme vyyhtiä Vippelä lankaa, oletko vielä kiinnostunut?

  VastaaPoista