maanantai 10. maaliskuuta 2014

mökin tarinaa ja krouvimpia käsitöitä!

Näin keväällä alkaa kaipaamaan mökille. Meidän pieni erämaa mökki sijaitsee Tunturi-Lapissa,  kaukana, kaukana, erämaajärven rannalla  Kittilän ja  ja Enontekiön kuntien rajamailla. Mökkimme nimi on Tievakumpu, ja se on todella pieni, erämaa mökki. Tietä ei ole perille vaan sinne johtaa pitkospuut.


Tämä kuva on vuodelta 2010, mieheni menossa mökille.
Tievakummun mökin  tarina alkoi v. 1979 kun 4 mieskaverusta,  puolisoni oli yksi heistä, alkoivat suunnitella mökin rakentamista kalarikkaan järven rantaan Ylä-Lappiin. Syksyllä 1980 tehtiin tonttikaupat ja seuraavana kesänä he kokoontuivat muutamaksi viikoksi yhteen ja pystyttivät mökin. Mökki on rakennettu pyöröhirsistä, hirret on käsin parkatut. Mökille ei ole tietä, joten rakentamista edellisenä talvena hirret ja kaikki muut tarvittavat rakennustarvikkeet kuljetettiin perille moottorikelkalla.

Mökin suunnitteli arkkitehti ja paikallinen rakennusmestari teki tarkemmat laskelmat ja tarkastukset. Alun perin mökki oli saunamökki, eli sauna ja oleskelutilat olivat alhaalla, ylhäällä nukkumaparvi. Joitakin vuosia myöhemmin sama kaveriporukka rakensi erillisen saunan ja mökissä olevan saunan kohdalle tehtiin pieni avokeittiö.

Kuva mökin alkuperäisestä ulkoasusta

Vuodet kuluivat ja omistajille tuli ikää lisää ja käynnit mökillä harvenivat harvenemistaan. Ei edes joka vuosi ollut muita kävijöitä kun mieheni. Toiset osakkaat halusivat luopua osuuksistaan ja niinpä meistä sitten vuonna 2009 tuli mökin ainoat omistajat.
  
Olin jo monia vuosia aikaisemmin ajatellut, mitä mökille voisi tehdä, jotta siihen saisi tilaa lisää ja sen saisi viihtyisemmäksi. Omistuksen siirtyessä vain meille, tämä antoi mahdollisuuden muutoksiin. Ensiksi raivasimme pois kaiken 'roinan' mitä mökille oli itsekukin vuosien saatossa rahdannut. Sen jälkeen halusin uusia keittön, maalata sisäpuolen hirret vaaleaksi ja tehdä lisää huonetilaa ottamalla osan suuresta terassista asumiskäyttöön. Kaikki nämä onnistui. Lisäosan rakentamiseen emme onnistuneet enään saamaan samanlaisia hirsiä kuin rakennusaikana, joten rakennusmestari esitti meille rakentamista pyöröhirsipaneelista, ja näin teimme.

 Mökin lisätilojen rakentaminen menossa! Uusimme ikkunat myös vanhaan osaan.
Kuva on vuodelta 2009.

Jos jaksoitte lukea tänne asti, niin laitan vielä yhden kuvan mökistä, kuva on otettu elokuussa 2012.
Kuvasta näkee Lapin luonnon karuuden. Emme ole halunneet muokata ympäristöä millään tavalla. 
Yritämme säästää sitä niin paljon kun voimme, koska kaikkien kasvien uusituminen on niin hidasta.

Lähtösiivous on meneillään, kun matot ovat tuulettumassa.
Viime kesänä maalasimme hirrenpäät mökin värisiksi.
Seuraavassa postauksessa kerron mitä teimme sisäpuolella ja muutama kuva myös, kuvat kertoo niin paljon!
 

6 kommenttia:

 1. Tuollanen pilopirtti ois kyllä mahtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä on todellinen piilopirtti, ei paljon puiden lomasta erotu, oli sitten kesä tai talvi. Niin, ja kännykät eivät siellä toimi, on ns melkoinen katvealue.
   Jos mökin katolle nousee, niin hyvässä lykyssä voi saada puhelinyhteyden.

   Poista
 2. Ihana erämaamökki! Oletteko koskaan olleet jouluna siellä? Minä olen aina haaveillut joulun vietosta jossain erämaamökissä kahden Isännän kanssa ja tietenkin koirat mukana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei vaan, emme ole olleet joulunvietossa mökillä. Monesti siihen aikaan on kovat pakkaset, ja mökissä on vain kaminalämmitys. Itse nautin eniten mökilläolosta loppukeväällä, valon määrä on valtaisa ja luonto herää muutamassa päivässä.

   Poista
 3. Takuulla rauhallinen paikka ja luonto lähellä.
  Toivon joskus saavani viettää muutaman hetken vastaavassa paikassa.
  Nauti kevään valosta ja luonnon heräämisestä

  VastaaPoista
 4. Upea, ihana. En ole huvilaihminen, mutta erämaamökki olisi upea. Tosin matka olisi pitkä. Hienonnäköinen, odotan mielenkiinnolla uusia kuvia.

  VastaaPoista