perjantai 11. lokakuuta 2013

värjäyskokeilua ja lehtien haravointia

Heips vaan, luin tuolta Leena Riihelän (Riihivilla) blogista ns kylmävärjäyksestä ja päätin kokeilla sitä, kun valkoista villalankaa oli vielä 100 g värjäämättä.
Kylmävärjäys tarkoittaa sitä, että väriliemi voi olla 25-30 astetta ja itse värjäytyminen tapahtuu hitaasti, muutamassa viikossa. Tuolta Leenan blogista löytyy hyvin tarkka tieto ja ohje tästä värjäyksestä, en ala sitä tässä toistamaan.

Olen ostanut krappijuurta vuonna 2002 ja siitä oli jäänyt yksi 100 g erä käyttämättä. Laitoin juurenpalat likoamaan pari päivää sitten ja eilen puretin alunalla värjättävän lankavyyhdin, minkä sitten upotin krappiliemeen ja nyt sitten vain odottelemaan tulosta. Meillä on saunassa, lauteiden alla lämminvesiboileri ja se antaa saunaan lämmöksi juuri tuon 25-30 astetta. Mielenkiintoista seurata värin tarttumista lankaan.

Tämä syksy on ollut kauniiden ilmojen aikaa. Lehtipuut pudottelevat lehtiään ja siitähän sitä hommaa piisaa, kun yrittää niitä 'hävittää'. Meillä on sellainen systeemi, että osan lehdistä haravoin pois ja toisen osan ajan bioleikkurilla murskaksi, jonka sitten levittelen kukkapenkkeihin ja osa jää ihan maahankin. Meillä on pieni piha ja paljon lehtipuita, joten ihan kaikkea lehtimäärää en viitsi hyväksi käyttää. Toivottavasti tuo Salava lähtisi pois! Olen tehnyt puun kaatamis-anomuksen puolisolleni, mutta hän ei ole anomusta vielä hyväksynyt. Toivossa on hyvä elellä, vai miten se oli?

Mukavia syyspäiviä teille kaikille

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista tuo kylmävärjäys, sitä pitää joskus kokeilla.
  Miulla on ruohonleikkurissa kerääjä jolla kerään lehdet, tosi hyvää kuntoilua, kun työntää painavaa leikkuria, ja vähän väliä kumartuu tyhjentämään keräyssäkkiä.
  Mutta eipä tarvii haravoida.
  Mukavia sykysiä puuhailuja.:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tänä syksynä tuntui siltä, että nyt riittää tämä hengailu näiden lehtien kanssa. Pitäsköhän sitä sanoa puolisolle, että missä moottorisaha on, mie tartten sitä! Langat ovat olleet nyt toista viikkoa värjäytymässä, annan olla vielä ainakin viikon, katson sen jälkeen millainen väri siellä on tulossa.

   Poista
 2. Olen kanssa kokeillut kylmävärjäystä, laitoin vain lasipurkkiin liemen (jossa oli siis aluna) ja jätin tiskipöydälle viikoksi tai kahdeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun langat ovat ollett värjäytymässä toista vikkooa, väri näyttää muuttuvan ruskean sävyiseksi. Pidän vielä ainakin viikon verran niitä liemessä.

   Poista
 3. Mielenkiintoista tuo lankavärjäys. Olis kiva joskus kokeilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin, kasvisvärjäys on 'koukuttavaa' puuhaa, koko ajan tekee mieli kokeilla lisää ja lisää.

   Poista
 4. Sinulla taitaa olla kauniita värejä yllin kyllin talven varalle ?

  VastaaPoista
 5. Kyllä, vaikeus on vain siinä, että mitä kaikkea niistä saisi tehtyä! Ja kokoajan on halu värjäillä lisää!

  VastaaPoista