maanantai 28. lokakuuta 2013

tämä talviaika!

Kroppani ei millään tahdo mukautua tähän talviaikaan. Tänäänkin uni loppui 4.30 ja ylöshän sitä on noustava, ettei herätä toista nukkujaa kääntymisillään ja ähinällään. Toisaalta nautin näistä aikaisista aamuista, saa tehtyä paljon 'hiljaista' työtä. Nytkin on menossa kaappien siivousta ja vain sen vuoksi, että löytäisin yhden lehtileikkeen muutaman vuoden takaa. Siinä oli juttua kutomastani täkänästä ja tyttären tytär haluaisi siitä kopion itselleen lopputyötään varten. Toivottavasti löydän sen.

Täkänän historia oli ihana. Asiakas soitti ja kysyi voisinko uusia hänen vanhan täkänän, jonka hän oli saanut tädiltään. Täkänä oli kudottu joskus 1860-70 lukujen tienoilla ja se oli ollut rekipeitto. Kooltaan se oli suuri, noin 160 x 200 cm ja se oli kudottu kahdesta kappaleesta ja ne oli ommeltu keskelstä kiinni toisiinsa. Haastehan se oli minulle, mutta miten mielenkiintoinen! Asiakas halusi, että kutoisin hänen tyttärelleen samanlaisen ja sovittiin, että ainakin yritän ja samalla todettiin, että uuden täkänän koko olisi noin 90x120-130 cm. Ja siitähän se työ sitten alkoi ja aikanaan asiakas oli hyvin tyytyväinen työhöni.

Eilen satoi vettä tosi rankasti ja niinpä kaikki lumet ovat pois ja tänä aamuna lämpötila oli +7,2 astetta. Tänään ei ennusteen mukaan pitäisi sataa, joten taidanpas pestä talon ikkunat, ainakin ulkopuolelta.
Tyynyprojektini jatkuu, hurjasti menee aikaa kuteiden työstämiseen. Minulla on tällainen ihana työkaveri, vuosimallia 1967! Ei ole jättänyt minua vielä pulaan kertaakaan ja olen ommellut vuosien varrella aika monta tikkiä!

Mukavaa alkanutta viikkoa.



12 kommenttia:

  1. Oikein mukavaa viikkoa siulleekkii.
    On tosi hienoa että noita vanhoja arvokkaita tekstiilejä halutaan säilyttää. Niissä kun on paljon muistoja ja perintöä menneiltä kutojilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on ja olin todella iloine, että sain toteuttaa tällaisen projektin. Profiilikuvassani olen kutomassa ko täkänää.

      Poista
  2. Voi kuinka iloinen olisinkaan, jos heräisin aikaisin! Tänään nousin ylös kymmenen jälkeen - väkisin - olisin vieläkin nukkunut vaikka kuinka kauan! No, menin kyllä nukkumaankin vasta kahden jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kait se on meille sisäänrakennettu, onko aamu- vai iltauninen. Olen ollut ikäni aamuvirkku.

      Poista
  3. Hei. Täkänä on sellainen kuin onteloneulekin, tavallaan. Olin 1960 luvulla Länsi-Suomessa kansanopistossa ja siellä mainittiin useasti: täkänä. En ikinä ollut kuullut sellaista nimeä, mutta jossain vaiheessa tuli ilmi, että se on seinävaate. Olin nuori, jottei kaikkia sanoja ja murteita vielä ymmärtänyt, kun ei vieläkään.
    Minusta tuntuu, että tää normaaliaika on hyväksi, kesäaika on hirveen rasittava, menee " koneisto" sekaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, täkänä on onteloa, eli kuvio täytyy poimia ylä- ja alaloimeen. Ruotsissa täkänä tunnetaan nimellä 'finväv'. Kiitos viestistäsi.







      Poista
  4. Oj kun ihanaa kun osaat tehdä tuollaista perinteistä .. arvostan sellaista aivan hurjasti.
    Tämä harmaus hieman jarruttaa vauhtia kyllä minulle ainakin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Profiilikuvassani olen kutomassa ko täkänää. Nautin suunnattomasti siitä, että sain siirtää vanhaa perimää tähän aikakauteen.

      Poista
  5. Sama täällä, uni loppuu neljän ja viiden välillä, niin koirilla kuin minullakin.
    Minullakin on vanha(n.30 v) ompelukone, mutta ei aivan noin kunnioitettavan ikäinen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset vanhat koneet ovat toiminnaltaan niin yksinkertaisia ja helppo käyttää. Joskus olen ollut aikeissa vaihtaa uudempaan, mutta sitten kun on miettinyt, mihin ja kuinka paljon sitä käyttää, tulos on ollut se, etten vaihda. Saumurin ostin muutama vuosi sitten.

      Poista
  6. Hei, kyselitkin sitä merkin laittoa, laitoin sinulle viestiä fb:ssa.

    VastaaPoista
  7. Minulla on sama juttu. Olen kesäaikaihminen, en jaksa illalla valvoa ja aamulla on noustava aikaisin.
    Mukavaa mummutteluviikkoa ♥

    VastaaPoista