sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Lovikkavanttuut?

Hei vaan, sain blogiini kysymyksen, mitä ovat Lovikkavanttuut?



Lovikkavanttuut tai –lapaset ovat samat kuin hahtuvalapaset. Met täällä Tornionjokilaaksossa kutsumme näitä vanttuita –Lovikkavanttuiksi.  Lovikka nimi tulee siitä, kun naapurin eli Ruotsin puolella täällä pohjoisessa on kylä, missä näitä vanttuita kudottiin suuria määriä. Ainakin aikaisemmin Ruotsin armeija oli heille suurtilaaja, kun kaikki varusmiehet varustettiin Lovikka-vanttuilla. Nykyisin tilanne taitaa olla erilainen myös Lovikan kylässä.

Itselläni on vanha ohje, jos joku lukijoista sen haluaa, voin lähettää ohjeen sähköpostiisi. Ohjeeni on käsin huovutetuille ja karstatuille vanttuille.
Ohjeita löytyy myös täältä netistä.

Löysin oheisen tekstin googlen kautta:

Lovikkavante

File:Lovikkavantar.jpg
Lovikkavanten (uttal Låvikkavanten, kort å-ljud utan efterföljande dubbelkonsonant) är en typ av tumvante som skapades år 1892 av Erika Aittamaa i byn Lovikka. De flesta lovikkavantarna har en mönsterbård vid handleden med korsstygn som gör att vantarna snörps ihop så att det inte kommer in snö i vanten. Vanligen har lovikkavantar en tofs för att man ska kunna hänga upp dem lättare.
Erika Aittamaas man arbetade i skogen och familjen var fattig med många barn. För att tjäna pengar brukade Erika sticka för försäljning. En gång då hon skulle sticka ett par extra tjocka vantar gjorde hon ett misstag; vantarna blev så tjocka och stela att beställaren inte ville ha dem. Erika tvättade och borstade vantarna med en ullkarda så att de blev skönare, och lovikkavanten blev till. Efterfrågan på Erikas vantar blev så stor att hon fick lära ut hur de gjordes till andra som ville lära sig.
Hon avled vid 86 års ålder 1952. 1961 registrerades lovikkavantar som varumärke. År2007 gick Lovikkavanten AB i konkurs.

5 kommenttia:

  1. Hei,
    Kiitos tarinasta ! tutun näköiset vanttuut näin Hesalaisenkin silmissä.
    En ole koskaan kuullut tuota taustaa.
    Mukavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
  2. Tuttuja minullekin lovikkaat 1970-luvulta alkaen. Asuin silloin Rovaniemellä ja opin lovikkaiden teon. Sain lankakaupasta ohjeen, joka on minulla muistaakseni vieläkin tallessa. Taustatarinan olen kuullut vasta ihan viime vuosina.

    Kyselit blogissani Nalla-langan sopivuudesta sytomyssyihin. Harmi vaan, että tuo Nalle-lanka ei varmaankaan ole sovelias sytomyssyihin. Syöpähoitojen takia päänahka on usein kovin herkkä ja arka, kun ei ole hiusten muodostamaa suojaakaan. Siksi sytomyssyyn käytettävien materiaalien tulisi olla pehmeää ja mahdollisimman kutittamatonta, sillä myssy ei saa kutittaa, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää herkkä ihoa. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia. Harmi sekin, että olet jo ehtinyt aloittaa myssyn kutomisen Nallesta. Toivottavasti sille löytyy muuta käyttöä.

    On muuten tosi kiva, kun otit haasteen vastaan ja aiot vielä kokeilla kämmekkäidenkin tekoa innoittamani. :) Niihin Nalle sopii hyvin.

    VastaaPoista
  3. Oih, osaankohan minä vastata tähän tunnustukseen??

    VastaaPoista
  4. Minulla tuo lovikkaat-nimi on vieras. Mutta nyt sen selitit, kiitos :)

    VastaaPoista